Aina kun satun mainitsemaan, että herra, tuo sinun jumalasi, on mielikuvitushahmo, joku syötteen tilaaja lopettaa tilauksensa. Ehkä ateismivaroitus pitäisi laittaa jotenkin heti framille - palaan kuitenkin asiaan aina arvaamattomin väliajoin.

Jaa miksikö? Koska minua riepoo vapaaehtoinen idiotismi. Löysä löpinä "kristillisistä arvoista" ilman mitään tajuntaa siitä, mistä luulee puhuvansa. "Kauniit" ja "harmittomat" rituaalit joilta ei voi välttyä.

Ottaa armottomasti aivoon löytää itsensä yhä uudestaan suljetun kaupan ovelta, kun en ole sattunut panemaan merkille jonkun supersankarin istuskelupäivää. Kiehuttaa kattilaa lukea päivästä toiseen lehdestä debattia jostain todellisuudesta irrallaan olevasta laitoksesta.

Sekin on aivan käsittämätöntä, että yhteiskunta edelleen on siinä pisteessä, jossa joka ainoa liikeyritys joutuu maksamaan kirkollisveroa. ...Ah, korjaan:

Vuoden 1993 jälkeen erillinen yhteisöjen ja yritysten kirkollisvero lopetettiin. Nykyisin yritykset maksavat yhteisöveron muodossa evankelis-luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle valtiontukea, riippumatta siitä kuuluuko kukaan yrityksessä edellä mainittuihin kirkkoihin. [...] Suomen evankelis-luterilaisen kirkon saama yhteisöveron tuotto on ollut noin sata miljoonaa euroa viime vuosina.

...Niin joo, no sehän onkin ihan eri asia! Että minua korpeaa tämä yhteiskunnan rakenteissa roikkuva rutto. Uskonnonvapaus? Ei tässä maassa sellaista ole! Tässä teille linkki: eroakirkosta.fi.

Ja tässä vielä Vapaa-ajattelijan käsikirja. Avasin sen valmiiksi siitä kohdasta, jossa annetaan vastauksia höpöhöpöväitteisiin. Ja pannaan vielä pari lainausta:

On totta, että ihmisjärki on erehtyväinen, mutta se on joka tapauksessa paljon parempi ohjaaja kuin sokea tunne tai halu uskoa. Järki saattaa olla tylsä työkalu mutta se on ainoa mitä meillä on.

Tiede on julkista järjen käyttöä. Tiede - silloin kun sen autonomiaa ei ole tukahdutettu - on ainoa totuuden tavoittelun instituutio, jossa kollektiivinen itsepetos on pitkällä tähtäimellä tehty mahdottomaksi. Tieteeseen sisältyvät julkisuuden, perusteltavuuden, toistettavuuden ja testattavuuden vaatimukset pitävät huolta tästä.
[...]
Kannatamme suurta avomielisyyttä uusia ajatuksia kohtaan. Olemme kuitenkin samaa mieltä tunnetun skeptikon James Randin kanssa, että avoin mieli ei tarkoita sitä, että ihmisellä pitäisi olla reikä päässä. Vaadimme todisteita erilaisten todellisuutta koskevien väitteiden tueksi.

Ai, ja tässä vielä yksi lärpäke lompakkoon: "Tahdon siviilihautajaiset". Jep, me kaikki kuolemme joskus - ja sikäli kuin tiedän, me vain lakkaamme olemasta. Ja tässä vielä vastaus kysymykseen "Miten lahjoitan ruumiini tutkimuskäyttöön".

Miettikää näitä asioita. Ei se satu. Irtisanoutukaa yhteiskuntaamme rasittavista hallusinaatioista - konkreettisesti. Nyt.

Ilmiselvistä valheista irti päästäminen auttaa tunnistamaan vähän vähemmän ilmeisiä epäkohtia - ja epäkohdat ovat yleensä sellaisia, joille pitää tehdä jotain. Jos jättää ottamatta kantaa täydellisen absurdeilla tavoilla elämää rajoittaviin rakenteellisiin epäkohtiin, ei varmaan viitsi puuttua selkeämpiinkään käytännön ongelmiin - kun siitä on vaivaa. Konfliktejahan sellaisesta käyttäytymisestä syntyy. Joku ei tykkää. Pitää vain pitää asiat omana tietona, hienotunteisesti.

Ovatko ne potentiaaliset loukkaantujat hienotunteisesti hiljaa? Antavatko elää rauhassa omaa elämääsi? Vai päättävätkö puolestasi mikä "on sinulle hyväksi"?

Ovatko asiat sellaisia että niille ei voi mitään? Onko operaattorien asiakaspalvelu ollut aina perseestä? Ei ole, mutta kollektiivisella hiljaisella hyväksynnällä asiat on päästetty siihen pisteeseen jossa ne nyt ovat. Kollektiivisella hiljaisella hyväksynnällä tehtaat siirtyvät Kiinaan. Kollektiivisella hiljaisella hyväksynnällä potilaat makaavat käytävillä, leipäjonot ovat ja pysyvät, elintasokuilu syvenee. "Jeesus pelastaa - minä juon nyt kahvia"?

Yhteisö muodostuu yksilöistä. Sinä olet yksilö. Sinä olet osa yhteisöä. Oletko osa ongelmaa vai osa ratkaisua? Mitä Jeesus tekisi jos olisi olemassa?