Sitten taas aiheesta, josta en jonkun mielestä varmastikaan mitään tiedä. Toisaalta useimmat aiheet ovat semmoisia, eikä se ole kovinkaan usein päässyt estämään.

Hallituksessa ollaan yht'äkkiä ruvettu olemaan sitä mieltä, että laskusuhdanne tulee hetikohta. Siis jumankauta, äkkiä onkin käynyt ilmeiseksi että ikuinen kasvu ei eksponentiaalisesti ehkä jatkukaan! Tätä ei ole tullut ajateltua ikinä, mutta nyt siis pitää viimeistään lakata kuvittelemasta. Remmit tiukalle, ei kuulkaas yhtään, hei kamaan.

Myöskin oppositiossa on tartuttu tähän, ja todettu - kaikkea muuta kuin yllättävästi - että hallitus on ihan hakoteillä. Oppositio saattaa olla oikeassa, mutta oppositio toisaalta on aina tuota yhtä ja samaa mieltä, ja sitä että silloin kun me olimme hallituksessa kukkivat ruusutkin huumaavammin, ihmiset olivat pidempiä ja.

Kuka voisi tyhjentävästi muistiini palauttaa, miksi tämä hallitus/oppositio-systeemi on tosi hyvä ja kätevä? Siksikö, että voidaan vuorotellen olla puhtain omintunnoin myöntämässä että väärin tehdään - mutta juuri nyt sen tekee ne muut?

Ollaanko tässä nyt sattumoisin petaamassa sitä, että konsensushengessä hyvinvointivaltio voidaan hyvällä omallatunnolla vetää vihdoin viemäriin, jihuu? Nyt pitää siis - ei ole muuta tietä - kyllä ruveta köyhiä rankaisemaan tai muuten. Aivan on pakko. Turbulenssia ja kiirastulta.

Turussa on - niin, en minä jaksanut tuosta pidemmälle valtiotasolla - jännä keskustelu menossa. Turussa aika usein on, ja pitkään yleensä - miestyövuosia käytetään viljalti soutu-huopaus-keskusteluihin jotka eivät käytännön tasolle pääse ikinä. Tätä ei varmaan muissa kaupungeissa tapahdu lain?

Nyt siis mietitään että pistetäänkö Pennisilta viisikymmentä metriä vasemmalle vai oikealle. Eipä siinä enempää siirtämiselle tilaa olekaan, kun ne toiset sillat tulevat vastaan. Ei tuolle rahalle olisi mitään muuta käyttöä?

Tottahan on siis aivan helvetillinen käveleminen jos ei pääse suoraan vanhalta suurtorilta kirjaston pihaan, mutta siltikin. Jostain syystä haluan taas nostaa verkkokalvoillenne kuvia sairaalan käytävillä makoilevista potilaista.

Jaa, etteivät liity tähän asiaan millään lailla? Eri instanssit kun päättävät. Kato joo. Se on kyllä kätevää, kun ei nyt juuri meille kuulu juuri tämä asia nimittäin juurikaan. Byrokratiaa, ei demo-.

Tjaa-a. Mitenkä rakentava oli tämä puheenvuoro? Voisiko joku poimia punaisen langan: mitä kirjoittaja oikeastaan sanoi? Ettei vaan puhdasta herravihaa olisi ollut? Mikäs kommari tää jätkä oikein kuvittelee olevansa? Populisti ja tuulenpieksäjä! Varmaan kannattaa sitä Leninin patsasta bygattavaksi?

No, ei kannata.

Mutta nytpä muistui mieleen mikä tässä jonkin aikaa kyti takaraivolla. Tiede-lehdessä[kö se oli, muisti prakaa taas] oli pikkujuttu äänestyskäyttäytymisestä. Ihmiset ovat taipuvaisia äänestämään sitä, josta ovat kuulleet muiden puhuvan positiiviseen sävyyn. Omia aivoja ei siis käytetä; luotetaan kuulopuheisiin.

Edustuksellinen demokratia ei toimi - niin kuin ikuisesti ilmeisen yksinäni tulen kailottamaan -, koska siinä äänestetään täysin vääristä asioista ja vielä puhtaasti pässeinä narussa. Mutta ennen kaikkea siksi, että päätökset ovat aina vuosia jäljessä, vanhoja natisevia rakenteita pidetään pystyssä ikuisesti eikä milloinkaan olla päättämässä niistä asioista jotka juuri nyt olisivat aktuelleja ja välttämättömiä.

[puhinaa] Missä ne nitrot taas on?