Eikö olekin merkillistä? Eilen tulin sivumennen maininneeksi nimen Bertil Gripenberg, nimen joka koskaan aiemmin ei ollut vastaan tullut sikäli kuin voin muistaa. Tänään hänen syntymästään tulee kuluneeksi 126 vuotta. Toisessa lähteessä ("Takaikkuna" -Pulkkinen, Kecskeméti) etunimi kirjoitetaan muodossa Bertel, mutta olettaisin ettei tuohon aikaan järjettömän montaa tuonnimistä tyyppiä ole ollut.

Ristiriidat eivät tosin lopu kirjoitusasuun. "Takaikkunassa" kerrotaan Pertsan olleen lähinnä valkoisten hovirunoilija, joka sivumennen sanoen oli suoltanut lähinnä eroottisia salonkirunoja, mitä sellaisetkin nyt sitten on... Nimen suomenruotsalaisuus noin suoralta kädeltä veikaten ehdottaakin nimenomaan valkoisiin kallellaan olevaa aristokraattia, mutta eilen mainitsemani vallankumousutopia, jonka tyyppi julkaisi pikemminkin punaisemman oloisen kirjapainon kautta, langettaa dramaattisen kaksoisvalaistuksen miehen ylle. Tokihan tuo "Uni kansantahdosta" oli salanimellä julkaistu, mutta mikä kaksoisagentti hra Gripenberg oikeastaan mahtoikaan olla? Joutuiko hän säätynsä puolesta olemaan valkoisten puolella, mutta sisimmässään koki, että kansanmies juurevuudessaan ansaitsee paremman kohtelun kuin mitä ylempi yhteiskuntaluokka oli valmis sille suomaan? Pitääkö tämä asia selvittää? Voiko sitä selvittää?

[Myöh. lisäys:] Tiedonmurusten holtiton yhdistely aiheuttaa epätietoa. Hieman enemmän Gripenbergiä jäljitettyäni huomaan olleeni lähtökohtaisesti täysin väärällä poliittisella laidalla. Kyseinen salonkirunoilija on näemmä ollut sitä mieltä, että suomenruotsalaiset ovat jalon germaanisen rodun viimeiset edustajat, valitellut vähemmistökansanosansa ahdinkoa ja ollut innolla tukemassa Lapuan liikettä - siis edesauttamassa kommunisteiksi epäiltyjen rajalle kyydittämistä. Ilmeisesti Michiganin suunnalla on painettu joka sorttia ääriliikkeiden propagandasta...