Brittiläiset tutkijat tulivat äskettäin siihen tulokseen, että suomalaiset tulivat keksineeksi luistimen jo kivikaudella. Hevosenluita kiinnitettiin jalkoihin ja luisteltiin menemään vesiesteiden yli.

Missä tahansa muussa maassa tutkimustulos olisi otettu vastaan henkseleitä paukutellen - asia olisi nostettu framille kaikin mahdollisin tavoin. Mutta mitä sanoo Suomen Museovirasto? "Tjaa-a, tuskinpa vain. Eikös tuo keksintö olisi voitu tehdä vaikka Ruotsissa?" sanoo arkeologian suunnittelujohtaja Schauman-Lönnqvist.

Museovirastossahan on oletusastuksena se, että Suomessa on ollut niin tyhmää väkeä, että täällä ei ole millään voitu keksiä edes niitä vermeitä, joita nimenomaan täällä tarvitaan. Kaikki on tuontitavaraa. Niin kuin vaikka kulttuuri - Suomessahan ei kulttuuria ollut lainkaan ennen kuin Ruotsi sen toi.

Epäilemättä kohta löydetään pitäviä spekulaatioita siitä, että Jeesus keksi luistimet, hänenhän vedenpitävässä kirjassa kerrotaan "kävelleen" vetten päällä. "Todellisuudessa kyseessä on luistinten keksiminen - koska Israelissa vain on fiksumpaa väkeä, kuten nykyäänkin saatetaan havaita."

Kiitos jälleen, museovirasto. Te jaksatte pitää lippua puolitangossa.