kuin Suomella se ei oo riskiä vailla..." Nyt kun keskustelu kuudennesta ydinvoimalasta on saatu liikkeelle, on viidennen voimalan rakennustyömaalla havaittu pieniä fiboja eli hupsis-juttuja. 3. päivän Turun Sanomissa (talous-osiossa) oli melko iso juttu asiasta, mutta kyseisen lehden nettiarkistosta ei löydy enää pihahdustakaan, enkä ole huomannut kenenkään palanneen aiheeseen sittemmin. Ongelmat lienevät olemattomia, siis? Tokihan rakennusbudjetti ylittynee roimasti, mutta ainahan siinä niin käy. Mutta nyt täytyy kaivaa kyseinen lehti esiin ja siteerata:

"Valmistusvirheet uhkaavat uuden ydinvoimalan aikataulua ...Reaktorin jäähdytysvesijärjestelmän paisuntasäiliönä toimivan paineistimen materiaalin valmistuksen aloitus epäonnistui ensimmäisellä yrityksellä lähes täydellisesti Ranskassa. Valmistusvirheitä on todettu myös sisäosien takeissa. Paineastian taotut sisärakenteet muun muassa kannattavat ja tukevat reaktorin sydäntä ja suojaavat reaktorin paineastian sisäseinämää..."

Nämä ongelmat siis vaikuttavat vain valmistumisaikatauluun? Valmis voimalaitos - jollaista missään muualla ei ole kertaakaan rakennettu ja jonka valmistumisaikataulun kehutaan olevan ennätysmäisen nopea - tullee siis olemaan ongelmavapaa alue? Rakennusvaiheessa tulee "lähes täydellisiä epäonnistumisia", mutta ei se mitään? Valmiiseen voimalaan ei jää joitain pikkujuttuja, joista voisi seurata vaikkapa kansallinen katastrofi? Tämä uutinen oli siis ihan perustellusti talous-sivuilla eikä kotimaa-osastolla, eikä aiheesta ole syytä herätä mitään keskustelua?

En tokikaan halua mitään hysteriaa lietsoa; maailmassa on jo satoja ydinvoimaloita, joten myöhäistähän sille on mitään tehdä. Mutta että asioita lakaistaan maton alle (kuten vaikkapa ydinjäte, jolle ei edelleenkään ole muuta hävityskeinoa kuin piilottaa se kallioon ja toivoa että yhteiskunta pysyy stabiilina eikä myöhemmät sukupolvet unohduksen vallassa lähde vaikkapa kaivelemaan että "Mitähän mielenkiintoista tänne on laitettu...?"). Kyllähän se intelligentsijan mielestä on turvallista ja edullista ja ainoa vaihtoehto (sähkönkulutuksen vähentämistähän ei voi edes harkita kun kaikki vaan kasvaa ja kasvaa. Ja kasvaa [sitä paitsi ihmiskunta ei millään tule toimeen ilman kännykkälogoja tai tositeeveetä tai pleikkaria), mutta ongelmia todella lykitään tuleville sukupolville ratkaistaviksi.