Nokialla on näemmä pieniä vaikeuksia Bochumissa, kun Saksan valtio aikoo periä myöntämänsä tuet takaisin. Hyvä. Niin pitääkin toimia. Samoin olisi Suomen syytä menetellä Stora Enson kanssa.

Markkinavoimat eivät ole kasvottomia luonnonlakeja - kaikki toiminta tapahtuu ihmisvoimin ohjattuna. Kun Hämeen Sanomien pääkirjoituksessa taivastellaan, miten presidentti on unohtanut markkinatalouden lainalaisuudet soimatessaan valtion toimia Ensossa, on kirjoittaja taasen langennut siihen kuvitelmaan, että "asiat menevät omalla painollaan" ja mitään ei voi tehdä.

Juuri tuollainen aivoton orjamentaliteetti siunaa sen, että yhtiöt muuttavat tehtaitaan sinne missä ihmisoikeuksista välitetään kaikkein vähiten. Norsunluutorneista ei näe maantasalle asti - koska siihen ei ole mitään halua.

Tehtaiden lopettamisella on todellakin hintansa - ja se pitää periä firmoilta, jotka yhteiskunnan avokätisyyttä ovat hyväkseen käyttäneet. Pörssiyhtiöitäkin on syytä ohjata eettisempään toimintaan - vaikka silläkin hintalappunsa tietysti on. Milläpä nykyään ei olisi?