Ah tätä umpimielistä kansaa! Sen sijaan että sairaanhoitajia kiitettäisiin heidän uhrautuvasta ja henkiä pelastavasta työstään, heitä vastaan nostatetaan lynkkausmielialaa. Kateus jäytää pieniä ihmisiä.

On tietystikin totta, että itse kukin ansaitsee tekemästään työstä palkkaa. Sekin on totta, että moni saa vähemmän kuin ansaitsisi. Mutta onko se sairaanhoitajien syytä? Ei. Se on työnantajien ansiota. Työnantajallahan on kaksi fokusta: kuinka vähän työntekijälle voidaan maksaa, ja kuinka paljon itse voi nostaa, ilman että väki nousee barrikadeille.

Työntekijöiden etuja pyritään jatkuvasti heikentämään sumentamalla kuvioita, ja samaa sumentamista harrastetaan myös johtoportaan etujen maksimoinnissa. Työntekijä sitoutetaan mahdollisimman tehokkaasti niin, että onnistuneimmassa skenaariossa tekijä on aina käytettävissä, ja toisaalta myös poistettavissa aina kun tarve on vähäisempi. Ja palkka on tietystikin niin alhainen kuin ikinä kehtaa tarjota. Tähän pyritään kaikin lain suomin keinoin, porsaanreiät mukaan lukien - "työharjoittelua" ja "koeaikoja" sekä "vuokratyövoimaa" käytetään sumeilematta hyväksi. Lakia myös pyritään muuttamaan työnantajille sopivampaan muotoon, lakkaamatta.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että sairaanhoitajien kauan odotettu nousu on nostattanut myös kateuden siihen pisteeseen, että muilla aloilla halutaan vastata vähintään samalla mitalla ja näin mitätöidä hoitajien työtaistelu. Yltyykö tämä härdelli peräti yleislakoksi? Se olisi tietysti mielenkiintoista seurattavaa, ja ihan oikein työnantajille. Toisaalta sillä otettaisiin, toden totta, aimo askel taaksepäin kansantaloudellisesti - ja anarkia kurkkisi, toden totta, aika pian joka kadun kulmassa. Vaan eipä taida olla pelkoa. Yleinen kateusmieliala yhdessä juntatun syyllistämisen kanssa pakottanee kaikki työntekijäosapuolet antautumaan suurin piirtein niille korotuksille, joita alun perinkin oli tarjolla. Plus miinus nolla kauhealla metelillä.
---
[iltapäivän haamu:] Koitin äkkiseltään selvittää, miten telealan toimihenkilöiden lakko vaikuttaisi. Vuoden -56 yleislakossahan sanomalehtien julkaiseminen kiellettiin, mikä edisti huhujen lietsomia levottomuuksia - jollaisia en tietenkään toivo. Jälleen kuitenkin sosiologisesta vinkkelistä mielenkiintoista olisi nähdä mitä tapahtuisi, jos puhelimitse ja netitse tapahtuva tietoliikenne lakkaisi tykkänään, vaan eihän siinä tietenkään niin käy. Asiakaspalvelu vain lakkaa, ja Elisalla tai Soneralla tuo taas ei muuta yhtään mitään...