Ja demokratiastahan tässä on tietystikin vaahdottu. Että Suomi oli toinen niistä kahdesta maasta, joissa parlamentti oli toiminnassa maailmansotien aikana, ja siten harvinaisen demokraattinen maa.

Mutta tämä on siltikin tuutulaulua. Maata olisi mahdollista viedä huomattavasti demokraattisempaan suuntaan, mutta jos lillutaan mukavassa turtuneisuudessa, näin ei tehdä. Suomi on demokratia. Suomi on demokratia. Tätä toistellessa ei tarvitse tehdä mitään.

Oliko tosiaan demokraattista nostaa puoluetukia... miten se oli? Kaksinkertaisiksi yhdellä rykäyksellä? Vaiko vain puolella? Onko demokraattista se, etten voi valita mistä vaalipiiristä ehdokkaani valitsen, mutta ehdokas voi valita mistä vaalipiiristä yrittää sisään? Tai onko demokraattista se, että puolue-ehdokas automaattisesti on vahvemmilla kuin sitoutumaton? Että äänimäärä ei sinällään ratkaise, vaan monimutkainen laskutoimitus siitä, mistä päin äänet ovat kotoisin ja mille puolueelle ne menevät.

Ja kun kansa on niin lammaslauma, että samat kaalimaan vartijat lykätään siihen lappuun vuodesta toiseen - kun teeveessä eniten näkyvät sattuvat tulemaan mieleen ensimmäisinä, aivan sama mitä ajavat - niin ehdottomasti pitäisi olla ne miinusäänet käytössä. Itse asiassa jokainen saisi valita kaksisataa suosikkia ja kaksisataa inhokkia. Ja äänimäärä - ja vain se - ratkaisee oletko inessä vai paitsiossa. Ei vaalipiirejä. Ei puoluepinnoja.

Ei suljettua lippuäänestystä. Vaalisalaisuuden sijaan mielipiteen vapaus. Pitää nyt jumalauta jokaisen uskaltaa sanoa ketä kannattaa ja ketä ei. Jos ei uskalla, on jossain jotain vikaa.

Eikä sitten palkankorotuksia joka kauden alussa. Jos ei motivaatio vähemmällä riitä, on väärässä paikassa.

Juu ei. Älyttömiä ajatuksia. Jokaisella neljäsataa ääntä? Kauhee homma! Ei voi toimia. Ja avoin äänestys? Järjetöntä! Että pitäisi kertoa mitä mieltä on asioista? Huh huh. Suomi on demokratia. Suomi on demokratia. Pohjois-Koreakin on kansandemokratia, eikös?

Ai niin, ja tässä vaiheessa jätän siis sanomatta, että todellista demokratiaahan on se, että kansalaiset saavat päättää asioista, eivätkä siitä ketkä niistä päättävät. Juu ei. Sehän tarkoittaisi sitä että netissä saisi äänestää kohta. Siis aivan mahdoton ajatus. Ei ikinä voi toimia. Hakkereita. Peikkoja. Maahisia.