Haluamme varmistaa jokaisen vaalivapauden ja -salaisuuden. Kun ihmiset äänestää kotonaan, mistä tiedämme, kuka äänestää, painostako joku ja kuka näkee.

...eli vaaleissa ei voine jatkossakaan vaikuttaa netitse, paranoian takia. Anonymiteetti on jokin outo jäänne, joka ei lopultakaan ole ehkä kaikkein tärkein asia näissä vaalihommissa.

Suljetut äänestyksethän on keksitty siksi, ettei ketään voitaisi uhkailla ennen eikä vainota jälkeen äänestyksen - ihan hyvä asia sinänsä. Sama periaate vain mahdollistaa myös vaalivilpin (kyllä niitä tuloksia voi edelleen peukaloida jos välttämättä haluaa) ja toisaalta - aivan erityisesti - myös sen, että kukaan ei lopulta ole vastuussa mistään.

Kenenkään ei tarvitse seisoa päätöstensä takana, koska päättäjiä ei yksinkertaisesti tiedetä. Moniko pystyy perustelemaan näiden vaalien äänestyspäätöksensä muulla kuin tutulla pärställä? Moniko lopultakaan on tullut todella miettineeksi miksi äänestää ketä äänestää? Harvempi.

Anonymiteetin ansiosta syntyy jatkuvasti taulapäisiä direktiivejä kasvottomien lautakuntien johdolla. Ongelmakohdista keskusteltaessa "meidän puolueemme nimenomaan painotti aivan päinvastaista ratkaisua..." mutta mutta, enemmistöpäätös katsokaas. Joku päätti että tehdään tämä homma väärin.

"Päätöksestä ei voi valittaa".