Arvatkaa mistä tässä puhutaan [kursivointi minun]:

- Tarjoamme kriisin hoitoon tuottavuutta, yrittäjyyttä, teknologiaa ja kilpailuttamista. Emme halua privatisoida alaa, vaan korjata tätä pohjoismaista mallia.
- Tuottavuus on Suomessa monella alalla aivan huippua, ja kilpailukykyvertailuissa menestymme hyvin. Se on myös elinehtomme.
- Vähitellen tämä negatiivisen tuottavuuskehityksen lohko alkaa olla niin suuri osa kansantaloutta, että kilpailukykyiset sektorit eivät pysty sitä kompensoimaan, Virtanen sanoo.

Tuliko heti mieleen, että puhe on terveydenhoidosta? Mikä perkele siinä on, että jokainen elämän osa-alue pitää vetää tuon tuottavuusseulan läpi? Sitten kun sairaaloista, terveyskeskuksista, vanhusten-, lasten- ja vankeinhoidosta, puolustusvoimista, oikeuslaitoksesta, opintiestä, kaatopaikoista, joukkoliikenteestä, energiasta, kaikista perusoikeuksista on tehty tuottavaa toimintaa... mihin ne rahat laitetaan? Tyynyn alle? Raha on vaihdon väline eikä mikään itseisarvo. Sen perusominaisuus on, että sitä sekä menee että tulee.

Erkki Virtanen haluaisi teettää tutkimuksen lääkärien työstä.
- Voisi olla tutkimuksen arvoinen kohde selvittää, mitä lääkärit todella tekevät. Olisi hyvä tutkia kansainvälisesti vertailleen, mihin lääkärien ja hoitajien aika menee, hän sanoo Pro Auctore-lehdessä.

Virtanen toki puhuu ihan oikeasta asiasta, mutta resepti on juuri sieltä suolenmutkasta, joka tilanteen on aiheuttanutkin. Sairaala ei ole sitä varten että se tuottaisi. Ilmaista terveydenhuoltoa ei ole - millä taikatempulla nämä ihmeparantajat kuvittelevat tekevänsä kansasta terveen tekemällä sairaaloista (vielä enemmän) liukuhihnatehtaita?

Virtasen mukaan "maailman terveintä kansaa" hoitaa Suomessa lääkärijoukko, joka on henkeä kohti suurempi kuin missään muualla.
-Tilanteessa on jotain kummallista, hän sanoo.

On siinä ainakin se kummallisuus, että ihmiset eivät saa hoitoa. Voisiko asiaa lähteä purkamaan siltä kantilta, että ensin autettaisiin ihmisten ongelmissa (ja tajuttaisiin vähitellen, että ihmisten inhimillinen kohtelu "tuottaa" terveempiä ihmisiä, jotka ovat "tuottavampia", mikä johtaa kummasti bruttokansantuotteen nousuun) ja koitettaisiin selvitä siitä todellisuus-shokista, että se tosiaan jotain maksaa (sitä voisi ajatella sijoituksena [jos asian voi tajuta vain taloudellisesta perspektiivistä], joka toisaalla infrastruktuurissamme tuo rahat monikertaisesti takaisin). Mutta lyhytjänteinen budjetointi-tunnelinäkö vain ja ainoastaan kurjistaa tilannetta.