Internetin keskustelufoorumit ovat melkoisia pätemistoreja. Päänsärkyä tulee kun yrittää pysytellä punaisen langan perässä ja pitää ilmassa vellovaa aggressiota loitolla. Toisten kirjoituksia luetaan omien suodattimien läpi - siis kuullaan mitä halutaan kuulla, ja tuomitaan sitten toisella havaitut ajatukset. Absoluuttinen totuus on helppo jäljittää kun ei tarvitse edes sijoiltaan nousta sitä etsimään. Välillä sen voi osoittaa hyvinkin lyhyellä nootilla - mielellään sellaisella jonka mahdollisimman harva ymmärtää.

Kun puolet on kerran valittu, niistä ei lipsuta. Harvemmin törmää repliikkiin: "Toden totta, noin en olekaan asiaa ajatellut - taisin itse olla väärässä." tai "Näen tämän asian eri tavalla kuin sinä, mutta maailmaan taitaa mahtua molemmat kannat." Tällaisten toteamuksien sijaan on huomattavan yleistä tehdä muutaman rivin perusteella diagnoosi vastapuolen henkisestä tilasta, älykkyyden vajavuudesta ja vaikkapa siitä kenen ajatuksia tyyppi on itse tietämättään ominut.

Onneksi blogien kommentit ovat enimmäkseen hyvällä hengellä toteutettua ajatusten vaihtoa, josta voi jopa käyttää "keskustelu"-nimitystä. Niitä on mukava lukea, enimmäkseen. Aina välillä jonkun pitää tietystikin osoittaa oma ylemmyytensä...
24438.jpg