Eduskunnassa on viime yönä kovan kädenväännön jälkeen hyväksytty lakiesitys, jonka mukaan radioasemien tiedonvälitystehtävä on palautettava vuosikymmenen takaiselle tasolle. Tämä lakiuudistus tarkoittaa käytännössä sitä, että radiotoimittajien täytyy jatkossa tehdä taustatoimitustyötä huomattavan paljon nykyistä enemmän, ja puhua oikeasti tärkeistä asioista. Seuraavassa Radio Novan toimittaja Ale Ketonen kertoo tunnelmiaan kyseisen lakiesityksen tuomista muutoksista.

- Käytännössähän tällainen menettely tietää kuoliniskua lahestulkoon kaikille radioasemille, sillä se edellyttää sitä, että toimittajat joutuu oikeasti kehittämään jostain jotain sellaista puhumista, joka on muutakin kuin harmitonta jutustelua. Mä olen nähny tän muistion ja totesin heti ensimmäisiltä riveiltä, että nykyinen menettely, jossa keskitytään siihen, että puhutaan sitä mistä tullaan puhumaan vartin päästä ja kerrotaan kenen biisi soitetaan seuraavan katkon jälkeen, että tällanen menettely ei enää käykään päinsä vaan sen sijaan että täytetään ohjelma-aika lepposalla jutustelulla ja kehitetään tapoja sanoa sama asia moneen kertaa ja mahdollisimman pitkästi, eli että haetaan yhdessä virkkeessä mahdollisimman monta tapaa jatkaa sitä samaa virkettä lukemattomilla lauseilla pääsemättä itse asiassa koskaan minkään asian ytimeen, että tällanen menettely ei enää käy päinsä vaan oikeasti täytyy kertoa jotain jolla olis jotain merkitystä, ja täähän on täysin mahdotonta nykyisessä informaatiovirrassa, joka on olemassa ihan vaan sitä varten, että ihmiset voi pitää radioo päällä ja kokea että joku juttelee sille. Eihän radiota oikeesti edes kuunnella, sehän on aivan sama mistä siellä puhutaan koska kuulija keskittyy samaan aikaan johonkin ihan muuhun ja tuudittautuu siihen turvallisuuden tunteeseen, että kun toi toimittaja jatkaa tota lepposaa jutustelua niin kaikki on hyvin. Voisitsä tässä välissä pistää vaik jonku biisin soimaan että mä voisin juoda vettä koska mun suu kuivuu.

En. Jatka vaan.

- Aha, eli kun tärkeintä on kuitenkin se, että puhe ei katkea, tai jos katkeaa, koska pakkohan sen on jossain välissä katketa, mutta sitä mä meinaan, että siinä välissä voi sitten pistää mainoksia tai jonkun biisin, mutta noin yleisesti ottaen hirveintä mitä radiossa voi tapahtua on, että puhe katkeaa ja tulee hiljasta, sitä ei kuulija kestä ja sen takia täytyy olla mahdollisuus pistää musiikkia sillä aikaa että juo vaik vettä, voisinksmä tässä välissä ihan tosi siemasta vähän ku mun suu kuivuu ihan täysin.

Et.

- Okei, eli me ollaan tosiaan sen tilanteen edessä, että radio-ohjelmia ei enää voida tuottaa koska toimittajat joutuu kehittämään oikeesti jotain puhumista eikä vaan jaarittelemaan ja täähän on aivan kestämätön tilanne, koska ainakaan mä en voi kuvitellakaan puhuvani muuten ku lämpimikseni.

Näin. Eduskunnan lakiesitys pannaan täytäntöön ensi viikolla. Tällöin siirrtytään myös käytäntöön, jossa mainosten täytyy olla asiallisia, ja samoja hittibiisejä ei saa soittaa aina ja aina.