Voi perkele. Että sitten jopa Tiede-lehti, tuo skientologian pää-äänenkannattaja (hehe, no ei vaan, vitsi vitsi), nuljahti pönkittämään tätä meneillään olevaa ristus-lahkon omimaa "arvoitusta": mikä mahtoi olla tuo paljonsiunailtu joulun tuikkiva tähtönen. Että oisko ollut Juppiter ja Saatturnus konjunktiossa vai mitä ihmettä se oikein ois saattana olla kertakaikkijjaan?

Aurinkohan on alimmillaan 22. joulukuuta - tätä kutsutaan talvipäivänseisaukseksi. Keskustähtöisemme nousukohta on siirtynyt tähän saakka yhä etelämmäksi, mutta nyt tuo vapahduksen kohta taivaanrannassa - sussiunakkoon - ei tuntuisi siirtyvän lain. Aurinko on kuollut! Kolmantena päivänä se - huhhei, olipa täpärällä ettei Ragnarök iskenyt - nousee kuolleista, tempaistaan taivahallen ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä kuolleita - kunnes vuoden päästä kuolee taas. Kuulostaako mikään tässä juonen kulussa tutulta?

Sirius, tuo kirkkain tähti, nousee illankähmässä suurin piirtein samasta horisontin kohdasta, josta aurinko tulee aamulla jälleen nousemaan. Tuota kohtaa osoittaa yhdessä Siriuksen kanssa vielä Orionin vyö ("Kolme kuningasta") linjassa. "Ei huolta, aurinko nousee tästä aamusella - me kirkkaat tähtöset lupaamme sen teille ihmisille, jotka olette ehken unohtaneet tämän faktan päivän mittaan." Tsekatkaa Ursan sivuilta, te uskossanne heikot.

Ja mikä mahtaa olla taivasta öiseen aikaan dominoiva kiintopiste eteläisellä pallonpuoliskolla? Meillä Thulessa se on Pohjantähti, mutta heilläpäin se on Etelän Risti. Risti, soittaako kelloa? Ei varmaan. Kuuroille korville menee taas tämäkin. Sokeille silmille. Tunnottomille sormille. "Puhun vertauskuvin, olen siis Jeesus? - Jaa, ei, hetkinen, minähän olen olemassa... Vai olenko? Huu."
---
[haamu]: Kuinka moni kiinnitti huomiota pieneen maantieteelliseen fibaan? Menikö koko teksti kuin vesi hanhenselästä? Lähi-Itä on pohjoisella pallonpuoliskolla, vaikka meihin nähden kovin etelässä onkin. Tuolta Ursan sivuilta olin katsovinani että Etelän Risti kyllä näkyy siellä osan aikaa yöstä, mutta onko se totta? Jos siellä näkyy Pohjantähti, miten Etelän Risti voisi näkyä, saati vaihtaa paikkaa - nehän ovat molemmat kiintopisteitä? En minä tiedä, aivot loppuvat kesken. Moni teistä lukijoista on tässä suhteessa paljon fiksumpia kuin minä - kertokaapas nyt miten tuo menee.