Niin, tuossa eilen kun sen paljonkehutun the Departedin katsoin, alkoi vähän närästää. Leffa on sinällään ihan katsomisen arvoinen, eikä siinä varsinaisesti väkivaltaa ihannoida - Scorsesehan osaa duunata väkivallan purkaukset sellaisella shokkiteholla, että viihdyttävyys tavallaan karisee.

Mutta toisaalta juurikin Scorsese on yksi väkivallan viihdyttävyyden lipunkantajia. Pää- ja sivuhenkilöinä on useimmiten edesvastuuttomia psykoja, jotka hetken impulssista pistävät vähintäänkin kunnolla turpaan, jos ei peräti kylmäksi. Ja minua hiukan ottaa aivoon, että leffojen väkivalta karnevalisoidaan.

Katsoin vastikään pari pätkää. Crank on Jason Stathamin aggressioilla kulkeva aivoton pätkä, joka periaatteessa on meikäläisessä asteikossa vielä niukin naukin vihreä puolella - mutta se johtuu ehkä siitä että Stathamin Transporterit olivat molemmat sellaista kaahailua, jossa... Hmm. Viihdyttävää väkivaltaa ja holtitonta meininkiähän niissäkin oli, mutta se väkivalta ei ollut sadismia. Vai oliko? Crankissä kuitenkin mennään sairaan meiningin puolelle - huumorin varjolla. Mustaa huumoria?

Toinen tapaus oli Smoking Aces, jossa todella tehdään väkivallasta viihdettä. Ruumiita tulee, sadismia viljellään, veri lentää. Ja virne suupielessä pysyy. Kaikki mahdolliset starat oli haalittu tuohon leffaan, jonka ainoa tarkoitus oli saada mahdollisimman paljon ryskettä ja dekadenssia aikaiseksi.

Onko joku muu pannut merkille, miten usein teeveesarjoissa harrastetaan "oikeutettua" sadismia? Joku päähenkilöistä aiheuttaa tolkutonta kipua jollekulle, joka on sattunut käyttäytymään riittävän kuspäisesti "ansaitakseen" kohtelun. Melkein jokaisen jenkkisarjan jokaisessa jaksossa on tuollainen kohtaus.

Ja sitten tulevat nämä hittisarjaleffat, jotka perustuvat - käsittääkseni, en ole nähnyt enkä aiokaan - kidutukseen: Hostel ja Saw. Siis mitä helvettiä? Onko viihdyttävää katsoa kun ihmisiä nöyryytetään ja heille aiheutetaan käsityskyvyn ylittävää tuskaa? En koskaan tajunnut splattereidenkaan viihdyttävyyttä, mutta tässä on otettu vielä yksi askel johonkin, minusta huolestuttavaan, suuntaan. Toistan ydinkysymyksen: mitä helvettiä?
---
[haamu 0712 klo1632]: Huomasin Näkökulmassa sivuttavan aihepiiriä, ja siellä oli pari linkkiä tutkimuksiin, joista toinen väittää:

watching violent programs can cause parts of your brain that suppress aggressive behaviors to become less active.

ja toisesta suomeksi raportoidaan:

50 vuoden tutkimukset osoittavat, että kun lapset altistuvat jatkuvasti väkivallalle, heistä tulee todennäköisemmin itsekin aggressiivisempia.

Siis: onko syytä huolestua?