Oli aivan pakko lunastaa itselleen tämä mainio opus: ”Takaikkuna”, jossa on siis vuoden jokaiselta päivältä listattuna kulttuurihistorian merkkipaalujen syntymäpäiviä yms. Pakko lunastaa siksikin, että oma kirjoittaminen on sen verran köyhissä kantimissa ollut viime aikoina – jotain tekohengitystä kaivataan. Ja tuosta kirjastahan löytyy jutunjuurta...

...kuten vaikkapa siitä, mitenkä Jules Verne – jonka me kaikki henkilökohtaisesti tunnemme elävästi – syntyi juuri tänään. Hra. Verne aloitti näemmä oman kirjoittamisensa rahapulassa, kertoo Takaikkuna. Kyseinen motiivi – käänteisenä tosin – on varmasti innoittanut myös toista synttärisankaria, eli John Grishamia, joka ainakin kirjoihinsa perustuvista elokuvista päätellen on varsin keskinkertainen riipustelija. Rahapulassa hän ei varmaankaan ole muutamiin vuosiin ollut, kiitos suuren yleisön formaattipitoisen taidemaun.

Myös ikinuorten iki-idoli James Dean syntyi tänään; samoin Nick Nolte, ikiäijien roolimalli sekä John Williams, tuo Tähtien Sodan ynnä muiden seikkailujen tunnarisäveltäjä.

Voi voi, ollapa Grisham. Juuri hän epäilemättä tekee kirjoittajantyötään istumalla alas aamukahdeksalta kirjoittamaan jotakin valmiiksi kaavailemaansa tuttua tarinaa aiheesta jonka hän tuntee ja josta ei shokeeraavia yllätyksiä ole tiedossa, mutta maksavalle yleisölle kelpaavaa jutunjuurta kylläkin. Kuin kone hän kirjoittaa, kirjoituskone. Ja käy päivittäin pankissa nauramassa itsensä tärviölle.