Mielenkiintoisen pointin nostaa esiin Matti Wiberg tänään aliossaan:

Kun muodollisesti budjettivalta on eduskunnalla, se tosiasiallisesti on hyvin pitkälle valtiovarainministeriön virkamiehillä. Kun valtiovarainministeriö ottaa kantaa, se perustelee usein kantojaan viitaten omiin laskelmiinsa. Niitä ei kuitenkaan koskaan anneta muiden tarkistettaviksi. Edes käytettyä perusdataa ei anneta riippumattomien tutkijoiden käyttöön. Edustuksellisen järjestelmän pitää vain luottaa, että valtiovarainministeriö puhuu totta ja olennaisuuksia. Mutta mitä takeita tästä voi olla, kun aineistoja ei anneta ja käytetyt mallitkin salataan eikä niissä tehtyjä oletuksia julkisteta?

Loppukirjoitus keskittyy sitten presidentinvaltaan ja siihen että koko virka pitäisi lakkauttaa. Minulla ei ole sen suhteen mitään mielipidettä, mutta tuo virkamiesten valta jää kyllä mietityttämään. Tunnetustihan valtiovarainministeriön "ehdotukset" ovat olleet mallia "ota tai... eikun otat vaan".

Vielä sananen vaaliuudistuksesta, kun sitä nyt hiukan sivutaan tuossa kirjoituksessa ja muutenkin tapetilla on. Hyvä asia on, että vaalipiirit ollaan poistamassa, mutta suurpuolueita pönkittävä äänikynnys on kyllä edelleen roikkumista periaatteessa, jonka mukaan kansalaisten ei ole syytä loppujen lopuksi päättää mistään mitään.

Eikä miinusäänistä pihahdustakaan, vaikka olen asian täällä vaikutusvaltaisessa linnakkeessani pöydälle jo nostanut! Kummallista. Itse asiassa miinusäänien lisäksi kansalaisilla pitäisi olla oikeus vetää äänensä pois kesken vaalikauden ja siirtää se jollekulle muulle. Näin tyhjillä puheilla valtaan nousseet saadaan pidettyä varpaillaan ja poistettua kesken vaalikauden jos siltä alkaa näyttää. Esimerkiksi Katainen olisi tällä käytännöllä jo lentänyt kauas palliltaan... jos olisi sinne koskaan päässytkään. Ei olisi. Siellä olisi pelkästään fiksuja ja sanansa mittaisia henkilöitä.

Ihan erilaiselta näyttäisi eduskunta - ja itse asiassa erilliset vaalit todettaisiin varsin nopeasti turhaksi rahareiäksi. Vaihtuvuus tapahtuisi luontaista tietä, eikä puolueen jäsenkirja merkitsisikään elinikäistä virkaa.

Voi olla että joudumme vielä pari vuotta näitä uudistuksia odottelemaan...