Huomenta. Valvottuani 36 tuntia nukuin 12. Joka paikka on jumissa; rupesin illalla kaipaamaan taas kävelykeppiä, jonka hankaluutensa takia jätin kotio. Hankaluutensa ja sen, että todennäköisesti olisin taas unohtanut sen Helsinki-Vantaalla bussiin. Sitä paitsi kun rääkkään niveliä lenkkeilylläkin, kuvittelin... vaikka tiesin paremmin. Emäntä, joka heräsi joskus ties milloin, on nyt jossain samoilemassa; veikkaan että tuolla "Eiffelin" takana, josta oli edellisellä käynnillään löytänyt ihanasti luonnontilassa lenkottavan rauniotalon.

Onneksi täällä on vedenkeitin; tuohon kaasuhellaan en mielellään koskisi. Veden juotavuudesta en tiedä, joten ensimmäisen (muru)kahvin keitin pulloveteen, lähinnä siksi että koko eilisen päivän vatsa kävi ylikierroksilla ihan matkakuumeen ansiosta.

Apartementti saatiin yhden harhalaukauksen jälkeen. Ensimmäisessä turisti-info-mestassa ainoa ei-tsekkiläinen sana löytyi mainoksesta jossa tarjottiin tulkkauspalvelua. Sieltä joku saksansukuista niukkaa englantia puhuvä siviilitäti neuvoi meidät sporaan, josta hyppäsimme Laterna Magikan kohdalla pois. Muutaman puhelinsoiton jälkeen saimme voucherin eli ennakkomaksukuitin tänne pahimman turistirysän keskelle Malá Stranaan. Kaarlensillalle voisi heittää kiven ulko-ovelta, lingolla ainakin. Kaksi kertaa heräsin siihen että joku soitti ovisummeria, mutta kohtuullisen rauhallista täällä sivukujan puolella on nukkua (varsinkin jos on ensin uuvuttanut itsensä dallaamalla ympäri kyliä - eilen meinasin väkisin nukahtaa ratikassa jolla tulimme jostain lähiöstä katsomassa mihin ysillä päätyy [joku ihmeen drive-in-krematorio siellä oli loppupätkällä - "krematorium motol" tms.)

Näillä leveyspiireillä pistää huomiokyky merkille kämppien omituisuuksia. Ilmeisesti Itämerestä alaspäin on lähinnä sääntö päällystää lattiat ja seinät kivilaatoilla; ei kauhean lämmin vaihtoehto näin talvella. Ja vessaan tai kylppäriin kun lykkää valot päälle, alkaa kauhea ilmasointihumina aina. Ja suihku on joka paikassa samanlainen hajaruisku jossa tulee noin viisi neulanterävää suhkua oikeaan suuntaan ja loput seinille. Ja lukot! Järjettömästi toimivien lukkojen maihin voidaan nyt siis lisätä myös Tsekki. Tuon alaulko-oven kanssa oppii ehkä viimeisenä päivänä tulemaan toimeen.

Mitenkähän sitten, tuli vaan mieleen... kun pois lähtiessä pitää jättää avaimet postilooraan, joka on tuolla käytävässä. Ensin pitää avata se ovi (jos haluaa varmasti päästä ulos) ja sitten jättää se lukitsematta. Vai? Mutta sen takia tuo summeri soi aamuisin; postiljooni ei pääse tekemään työtänsä.

Sittenhän niiltä postilaatikoilta kiivetään kolme kerrosta ylös (hissiä ei ole) ja avataan ovi toisella avaimella. Edessä on portaat alaspäin. Ulkona. Ylitetään kapea kuja ja avataan kolmannella avaimella ovi. Kaikki ovet pitää myös sulkea avaimella - kyllä olisi Ab Lukko Oy:lla duunia. Neljäs avain on sitten huoneeseemme. Keittiö, jossa nyt istun, löytyy eteisen toiselta puolelta, kylppäri toiselta seinustalta portaiden alta. Vessaan on oma (kylmä) käytävänsä, ja ne portaat vievät toiseen kämppään; siellä ei juuri nyt ole asukkaita (eikä toivottavasti tulekaan, rukoilee suomalainen).

Niin, ja vaatteidenpesukone on keittiössä (joskaan se ei kuulemma toimi). Samaa tapaa muistan harjoitetun Unkarissa. Hulluja nämä eurooppalaiset.

Hmm. Tchibon Harmony - kohtuullista murukahvia, näemmä. Toisaalta, minähän en ole mikään gourmetkahvittelija; kunhan maku etäisesti muistuttaa kahvia, se on hyvää. Perisuomalaista suodatinkahvia täällä tulee kyllä ikävä. Murukahvit on itse asiassa lähinnä sitä - tavallista kunnon sumppia ei saa mistään. Hulluja nuo eurooppalaiset, kuten todettua.

Kuka on Valdimír Vihan? Kyseisen tyypin kuva on ympätty kahdeksansivuisen ilmaisjakelulehden "Praha 1":n kahdelle ensimmäiselle sivulle kolme kertaa ja varmuuden vuoksi vielä takasivulle. Jonkinmoisen pääkirjoituksen tyyppi on kirjoittanut itse. Kuvassa hänellä on känny korvalla ja katse lukijassa. Sivun alareunassa hänellä on jotkut prenikat kaulassa ja takasivulla on kättelykuva. Pormestari?

Hieno posetiivi oli tuolla sillalla jollain papalla; siinä oli rumpu ja kaikki. Tahtoo semmosen! Saisikohan siihen tehtyä omia biisejä? Muuten Kaarlensiltaa on syytä välttää; turistisesonkina siellä ei varmaankaan mahdu kävelemään laisin kun se nytkin on melko täyteen ammuttu.

Tuo on kyllä hieno tuo seinällä palava kaasuliekki... Hain huoneesta tuon ennen matkaa ostamani Lonely Planetin "Czech Phrasebookin". Tsekki olisi varmaan hiukan helpompi kieli jos joka sanassa ei olisi kymmentä heittomerkkiä. Hulluja nuo slaavit.
42668.jpg