Kun lukaisin, että uusnatsit järjestävät viihdytyskiertueen kolmella suomalaisella paikkakunnalla, koitin ensin katsoa, minkä filtterin läpi uutinen tulee - asia kun herättää intohimoja puoleen jos toiseenkin. Uutisoinnin objektiivisuus joutuu kovaan syyniin heti lähtökohdissaan.

Taisi ensimmäisessä kappaleessa olla joku satanismiviittaus, mikä on ihan tehokas asioiden rinnastamiskeino (so. kirjaimellista demonisointia), mutta eespäin lukiessa kävi ilmeiseksi, että nämä kauniit ja rohkeat ovat ihan itse tehneet tuon rinnastuksen - black metallia kansallishengessä, rrööäärrr. Järki ei siis juuri pakota - mikä ei yllätys tietysti ole monellekaan.

Ja otsikkoni siis tarkoittaa mitä? On sitten kyseessä poliittinen tai uskonnollinen hurmosliike, on terveellistä katsoa -  ainakin jos harkitsee mukaan menemistä - mitä jää jäljelle kun riisutaan liikkeltä se hurmos. Katsotaan kestävätkö faktat syvempää tutkimista, vai perustuvatko kaikki argumentit adrenaliinin pumppaamiseen. Natsien touhuthan eivät kestä kylmää analyysiä - lähtien jo vaikka siitä, että oikeat historiallisten arjalaisten geeniperillisethän ovat romaneja, mikä varmaan tehokkaasti koitetaan unohtaa.

Sitä eivät kestä myöskään uskonnolliset liikkeet. Monesti on kovasti vaikea erottaa kummasta on kyse, uskonnosta vai politiikasta - tämä siksi että niillä ei oikeastaan ole eroa. Varpaassa on eri lappu, mutta ruumis on yhtä kuollut. Kun kuvitelmat ja hurmos riisutaan, ei jää mitään.

Ääriliikkeet eivät ole ollenkaan kaukana mainstreamista, niissä vain puhutaan siivottomampaa kieltä - ei siksi ettei haluttaisi miellyttää; halutaan vain miellyttää eri yleisöjä. Puolueet ja kirkot tekevät instutionaalisemmin aivan samaa kuin kaduilla mielenosoituksia järjestävät: pyrkivät vaikuttamaan ympäristöönsä, tekemään siitä oman todellisuutensa ilmentymän.

Ja valitettavasti me olemme kaikki yhtä ja samaa ennakkoluuloista pässilaumaa. Toisinaan tuntuu aika toivottomalta katsoa tätä meininkiä, jossa irrationaalisuudella perustellaan järjettömyyksiä...

Pitää oppia riisumaan sekin tunne.