Tuli mieleen kun kirposi tuo voimasana. Kyseessähän on juurikin valtionkirkkomme taitava "valkoinen on mustaa" -strategia. Kun kirkkoa alettiin tunkea tänne pohjan perille, raiskattiin paikallinen jumaluus ja tehtiin siitä pahan ruumiillistuma. Vallattiin uhrilehdot ja rakennettiin kirkkoja niiden päälle.

Ja sehän toimii. Väki ei tunnista silmänkääntötemppua silmänkääntötempuksi.

Mikä oli suomalaisten pantheonin ylimmäisen jumaluuden nimi? Arvaa.

Sitähän ei ollut tapana sanoa ääneen. Pelättiin että sellaisesta seuraa jotain hirmuista. Ukkosta ja salamointia. Tuomiopäivän kuvia. Se nimi kuulostaakin ihan siltä - onomatopoetiikastahan on kyse. Mutta jos piti erikseen mainita kyseinen jumaluus, sanottiin: Ukko.

Vaan minkä eufemismi oli Ukko? Perkeleen. Ihan totta. Mutta miksi me hätkähdämme kun sanomme tuon nimen? Koska kristinusko johdonmukaisesti aina tunkeutuessaan uudelle alueelle otti sen seudun jumalat ja demonisoi ne.

Ja sitten sumennettiin. Kun noita jumaluuksia jo valmiiksi kunnioitettiin niin, ettei turhaan nimiään lausuttu, sanottiin että niiden nimien lausuminen on samaa kuin "paholaisen" kutsuminen. Ihmiset ovat luonnostaan taikauskoisia, joten homma oli varsin helppo. Pelko on irrationaalista, joten sen lietsominen onnistuu järjettömyyksien hokemisella. Jumalat lakaistiin hiljaa maton alle, helvettiin. Ja kun tarpeeksi kauan pelokkaasti vaietaan, ei enää tiedetä miksi niin tehdään.

Ei Perkeleestä puhuta muualla kuin täällä - baltiasta löytyy Perkunas ja sen variaatiot, muualta ei mitään sinne päinkään. Saatanasta puhutaan, ja sekin on jonkun seudun ylijumala ollut - ja demonisoitu, paljon aiemmin ja juutalaisten toimesta. Jahvisteilla on vahvat perinteet vieraiden kulttuurien mustamaalaamisessa. Erityisen toimivaksi keinoksi on osoittautunut vääntää noita (pilkka)nimiä hiukkasen, jotta voimasana olisi tarpeeksi lähellä niitä vanhoja jumalia, mutta epämuodostunut. Paha on epätäydellinen, rujo.

Perkele on ukkosen jumala, ylijumala - ei sen kummempi sepite kuin muutkaan inhimillistetyt luonnonilmiöt. Helvetti ei ole luonnonilmiö. Se on vain ja ainoastaan sepite. Mutta parhaiten toimivaa aivopesua on se, jonka eteen ei tarvitse itse instituution enää nähdä vaivaa. Aivopestyt itse hoitavat suggestioiden vahvistamisen.

Lopeta sätkiminen. "Erään vitsin mukaan toisen maailmansodan aikana saksalaiset sotilaat luulivat, että Perkele on Suomen yleisin hevosen nimi, koska ajomiehet viljelivät sanaa ahkerasti hevosia käsitellessään." Niin, onkohan täällä koskaan oikeastaan uskottu noita kirkon horinoita?