Tällä kertaa Turun Sanomien vastaava päätoimittaja Markku Salomaa tahtoo lähettää nuorisoamme Yhdysvaltojen kehittämiin sotiin ja vastaanottaa heitä lyijyarkuissa takaisin. Hän haluaisi "arvojen" vastaavan "normeja". Ilman Natoa ei mitään tapahdu, eikä ilman Natoa kannata mitään yrittääkään.

Käytännössä on niin, että ilman Natoa edes suomalainen 221 sotilaan joukko ei lähde Säkylästä minnekään.

Salomaa kuitenkin haluaisi heidän lähtevän. Suomella on ilmeisesti paljonkin kalavelkoja jossain rajojen ulkopuolella. On demokratiaa levitettävä, asevoimin nimenomaan.

Atlantismia ovat YK:n peruskirjan kunnioitus ja halu elää rauhassa kaikkien kansojen ja hallitusten kanssa.

Kuten jokainen aivojaan käyttävä tietää, arvot ovat korulauseita, joilla ei ole käytännön kanssa mitään tekemistä. Pohjois-Atlantin Puolustusliitto ei ole rauhan päivää nähnyt, eikä tahdokaan nähdä - sotateollisuuden pyörät on nimittäin pidettävä pyörimässä.

Arvot keksitään lennossa; pääasia että kuulostavat humaaneilta. Diktatuurit kulkevat aina kansantasavallan nimellä, koska se soundaa hyvältä ja resonoi tuolla kritiikittömän sydämen seutuvilla.

Salomaa haluaisi meidän liittoutuvan naftimmin sen valtion kanssa, jonka mielestä on ihan ookoo pidättää ihmisiä ilman mitään perustelua ja viedä heitä kidutusleirille. Haluttaisiinko tuollaisia leirejä kenties kotomaamme kamaralle? Ahvenanmaalle, sehän on sopivan hämärää seutua legislatiivisesti katsoen? Tai Lappiin, missä kukaan ei kuule huutoasi?

Demokratia on tosi jees. Keinot sen varmistamiseksi pitäisi myöskin olla tosi jees. Arvokeskustelussa kannattaa muistaa myös käytännön taso. Oletko sinä valmis lähtemään sotaan joka ei sinulle kuulu? Vai kuuluvatko ne kaikki sinulle? Lähetätkö oman lapsesi innolla rintamalle? Demokratian ja hyvien markkinoiden puolesta?