Stupor Mundi on lentänyt pesästään, eli heittänyt keikkoja nyt muuallakin kuin Trebassa. Kuten elämän murroskohdissa yleensäkin, tämä kodista poistuminen on aiheuttanut sekasortoisia tunteita. Esimerkiksi Raimo huomasi jollottavansa kontinkieltä unohdeltuaan laulujen sanoja kesken biisin taajemmin kuin suotavaa, vaikka noilla Treban keikoilla moista ongelmaa ei juurikaan ole tarvinnut päivitellä. Vieras ympäristö saa tikanpojan hämillensä.

Tai sitten yletön rentous. Moni aloitteleva - ja kokeneempikin - muusikko miettii päänsä puhki koittaessaan loogisesti eritellä sopivaa promillemäärää ennen keikkaa. Kaksi tuoppia? Kaksikymmentä? Ei yhtään?

Ramppikuumeen lääkitsemisestähän on kyse. Jos juo pari olutta ennen lavalle kapuamista, ei tärise. Henki kulkee. Sydän ei tunnu enää olevan ohimoiden välissä. Jaloissa on kuin onkin tuntoaistimuksia havaittavissa.. Liika kuitenkin on liikaa. Jos soitin ei pysy enää handussa tai konsonantit eivät erotu vokaaleista, ollaan käyty liian pitkälle psyykkisen rentoutumisen suolla.

Onneksi homma on kuitenkin suurin piirtein pysynyt pokissaan eikä mitään yletöntä toilailua saati keskittymiskyvyttömyytä ole ilmennyt, eikä ilmene. Joku kaunis päivä ehkä koetaan sekin huimapäinen loikka, jossa joka jätkä tulee selvin päin lavalle. Ketään ei pelota. Paitsi yleisöä: "Onko noista tullu jotain leipämuusikkoja vai? Miksei ne vaikuta yhtään sekavilta? Eikö kukaan noista meinaa vetää housuja kinttuihin ja kompastua lattiamonitoreihin, vaikkapa?"

Pieni tutina kuuluu asiaan. Se pitää skarppina. Olennaista on löytää oikea tasapaino, ja sitähän ei löydy muuten kuin taajaan keikkailemalla. Kokemuksen tuoma varmuus on aivan omanlaisensa meriitti.

Jännitystä aiheutti viimeisimmällä keikalla myöskin se, että varsinaisen rumpalin korvasi perkussionisti, joka ei kovin montaa treeniä ehtinyt biiseihin syventyä. Stupor Mundin kappaleissa jonkin verran progeiluakin on havaittavissa, joten tehtävä ei ollut vallan pieni. Vaan kohtuudella selvittiin. Se on hyvä tietää että bändissä on periaatteessa kaksi rumpalia joista kumpikin klaaraa homman kotiin.

Seuraavaa keikkaa sitten? Mahtaako vuorossa olla paluu Treban kieppeille, LäsnäOloPakkoFestivaalin kieppeillä? Vai jotakin aivan muuta? Aika näyttää mitä näyttää ja sitten kun sille sopii...