Poliisien mittelöstä toinnuttuani hoipertelin ruokaostoksille Kupittaan asemaa vierustavaan Etu-Jättiin. Koin tarvitsevani vahvistukseksi vielä kupposen kahvia. Onneksi siinä sisäänkäynnin vieressä on semmoinen pieni siemauskulmaus. Menin, kaadoin ja ihmettelin. Missä oli palveluhenkilökunta? Hetken tollona seisoksittuani huomasin napakan viestin: "Kahvila Pendolinon [Mitä? VeeäRräkö tätä puljua pyörittää?] rahastus neuvonnassa." Öh? Siis siinä pisteessä, jossa eksyneiden ostelijoiden neuvonnan lisäksi leimaillaan lottokuponkeja?

Syynäsin tilannetta. Neuvontahenkilökunnan edustaja ei ollut missään vaiheessa huomannut kahviannosteluani. Hän ei ehtinyt niitä lottoajiakaan palvella, sillä hänen vastuullaan oli myös yksi liukuhihna. Eikä sumpinsiemaajille ollut oikeastaan minkäänlaista palvelutiskiäkään. Istahdin kuppeineni alas sulattelemaan tätä mainiota säästötoimenpidettä.

Epäilemättä jonkin valvontakameran pikselöimää kuvaa tuijotettiin herkeämättä. Olin varmasti taas jonkun univormuisen yleisönpalvelijan silmässä rikkana. "Aikooko tuo maksaa? Vai kenties livistää kahvit vatsassaan?"

Joku kolmihenkinen duunariporukka ampaisi samoille asioille, selvästikin vanhasta tottumuksesta. Yksi meni nojailemaan tiskiin. Automaattiportti läimi häntä leppoisasti ahterille. Pitkän, pikemmin kuin lyhyen, ajan kuluttua hän sai ostoksensa maksettua, mutta hänen toverinsa jäi ilman palvelua ja singahti pöytään kyllästyneenä siinä vaiheessa kun itse notkuin paikalle. Olin valvontakameran huomioiden pyöritellyt sormissani vaadittavaa euroa (tuo summa luki yleisön palvelemiseksi jätetyssä plakaatissa), mutta päätin ottaa riskin kun mitään ei tapahtunut. Lähdin ostoksille.

Epäilemättä roteva vartija olisi pysäyttänyt minut kassan toisella puolella jos en olisi mennyt juuri tuolle neuvontapiste-kahvila-liukuhihnalle ja pyytänyt veloittamaan jaavoista. Ehkäpä tämän kolmoisduunin keksijä on tarkoituksella lyönyt vielä yhden kärpäsen kuoliaaksi ja työllistänyt myös vartijat merkityksellisellä viralla? Onnellisin varmasti kuitenkin on hän, joka pääsee heti aamusta hoitamaan kaikkia kolmea pistettä yhtä aikaa - siitä varmasti kilpaillaan verissäpäin. Ja ajatelkaa sitä säästöä!