Lainasin tuossa Ruben Stillerin "Suomi Finland" -kirjan. Ajattelin että siinä voisi toivoa olevan terävää sanan säilää, huumoria unohtamatta. Ja onhan siinä, ainakin kaksi ensimmäistä kolumnia (enempää en vielä ole ennättänyt). Näemmä Imagen ja Hesarin tilaajat ovat saaneet nauttia noista turinoista ainakin joskus säännöllisehkömmin, mutta minähän en kyseisiä lehtiä juuri ole lukenut. Hesarin tilaamisen lakkasin niihin aikoihin kun Nyt-liite, jossa tarkemmin ottaen näitä juttuja on siis ollut, alkoi ilmestyä - minusta se oli yhtä antoisa kuin City-lehti, eli sekava ja sisällyksetön. Mutta noissa "Mitä ajattelin tänään" -jutuissa on kyllä monesti ollut aiheellista verbaliikkaa, ainakin Tuomas Nevanlinnalla joskus. Onko Stiller ollut tuon palstan yksi kirjoittaja? En tiedä kun en siis ole seurannut.

Miksi ihmeessä olen ylipäätään tilannut hesaria? Koska erään naispuoleisen ihmisen takia melkein muutin tuohon kaupunkiin. Totuin lukemaan kyseistä aviisia, joten Turkuun muuttaessani tilasin väärän kaupungin lehden. Sitten joskus lopetin sen, kun kyseessä siis oli väärä kaupunki, ja se donnakin aikaa sitten historiaa.

Mutta siis Stilleristä. Aikanaan en sietänyt häntä lainkaan eetterissä, silloin ennen kökkötraktori-skandaalia. Ajattelin että taas tuo huutava ääliö. En erottanut häntä tästä toisesta huutavasta tyypistä, joka kai tunnetaan laajemmin nimellä "Paska", se performanssiluonteinen yksihenkinen bändi. Mutta Ruben sai sympatiat juuri sillä viimeisellä lähetyksellään, jota sattumalta satuin kuulemaan jossain vaiheessa. "Mitä ihmettä, tuohan osaa puhua ihan normaalilla äänellä?" ajattelin. Sittemmin olen sietänyt hänen puheintonaatiotaan, vaikka tuona kyseisenä hetkenä tietystikin oli kyse vain voipuneisuudesta, ja myöhemmin on varmaan desibelit tulleet suht lähelle alkuperäistä, jos kohta vanhemmiten mahdollisesti hilliintyneet hiukan. No, en minä sen ohjelmia ole töllöstä katsonut - teevee kun on turha laitos ja ajantuhlausta. Kuten radiokin. Mutta kirjat eivät ole, ja siksipä taidankin lukea Suomi-Finlandia nyttenniin. Siekkareilla oli muuten levy nimeltä Suomi-Finland. Hieno plätty. Melkein yhtä hyvä kuin tsekkiläinen wohnOUT - no eihän noita voi paremmuusjärjestykseen kyllä laittaa, eivätkä erityisemmin edes muistuta toisiaan... tämä on nyt tajuvirtaa tämä -, jonka levy (Pedro se vrací) tarttui tuolta Prahan reissulta matkaan. Jos saatte jostain käsiinne, niin suosittelen: slaavilaisen venkoilevaa laulantaa ja hevimpää funkkia vai mitä lienee. Aivan mainiota.

---

*Niin mitä? En minä tiedä, mutta ensimmäisten kymmenen sivun aikana Blaise Pascal on mainittu kahteen kertaan. Stillerillä taitaa olla joku antipatia...