Niin, kävin sen koneen sitten testaamassa, vaikka

"Huom! Tiedonkeruu ehdokkailta on vielä käynnissä, joten toistaiseksi vertailu onnistuu ainoastaan puolueiden keskiarvomielipiteisiin. Lopullinen vaalikone jossa yksittäisten ehdokkaiden tiedot täsmentyvät, avataan niin pian kuin mahdollista - joka tapauksessa aivan lähipäivinä."

Anyway, vaikka haluaisinkin ajaa köyhien asiaa, on Köyhien asialla -puolue (?) melkein yhtä kaukana omista näkemyksistäni, näemmä, kuin Senioripuolue. Vihreät ovat tällä haavaa keskimääräisesti lähimpänä, ja kommarit seuraavaksi. Lyhyestä virsi; tässä tulokset:

Puoluekohtainen vertailu lasketaan kaikkien vaalipiirien ehdokkaiden vastauksien keskiarvoista.

En malta odottaa sitä hetkeä kun tuolta koneesta voi poimia Sen Oman Ehdokkaan, vaikka esimerkiksi pressanvaaleissa natsasi nimenomaan sen Niinistön kanssa, jota en missään nimessä olisi äänestänyt, jos äänestänyt oisin.

Enkä edelleenkään uurnille asti aio mennä, koska olen sitä mieltä että naamojen ruksailu ei vastaa lainkaan samaa asiaa kuin asioista äänestäminen. Enkä sitä paitsi voi kuvitella löytäväni ehdokasta joka ajaisi minun asioitani - tai kenenkään - oikeaan suuntaan. Sellaista ei ole olemassa, eikä tällä touhulla ole demokratian kanssa juuri mitään tekemistä. Ihmiset käyvät vain antamassa siunauksensa seuraavan vaalikauden ääliömäisyyksille.

Jos naamoja äänestetään, pitäisi olla oikeus antaa myös miinusääniä, jolloin voitaisiin viskoa kurjistamisessa kunnostautuneet pihalle, ja vähäjärkiset tyrkyt. Itse asiassa jokainen saisi antaa plus- tai miinusäänen niin monelle ehdokkaalle kuin haluaisi (toki vain yhden kullekin), jolloin jakauma menisi oikein - perille pääsisivät vähiten vihatut. Nykyäänhän raha ratkaisee, ja puolueuskollisuus.

Niin, ja äänestää saisi vaalipiireistä riippumatta. Sekin ainoa, jota voisin kuvitella äänestäväni (Paavo Arhinmäki) on helsinkiläinen, ja minä taas en. Häntäkin äänestäisin vain siksi, että satuin lukemaan kirjansa "Punavihreä sukupolvi", jossa tuntui olevan oikeansuuntaista asennoitumista havaittavissa.