Tekniikan käyttö on aina riskaabelia näytelmän yhteydessä. Varsinkin tietotekniikan. Eilisessä enskarissa joutui hivenen pidättelemään kirosanoja, kun dvd päätti toimia eri logiikalla kuin yleensä.

Tuntia ennen näytöksen alkua tajusin jättäneeni levyltä väliaikatekstit pois, joten rupesin polttelemaan uutta. Operaation jouduin keskeyttämään kun muistin korvanneeni viimeisen insertin eri nimisellä pätkällä - koska dvd:tä soittaessa vasemman olin aiemmin samana päivänä huomannut olevan jostain syystä oikea, noin kaiuttimien suhteen.

Levy oli kuitenkin valmis siinä vaiheessa kun yleisöä alkoi tippuilla sisään, mutta juuri tuosta yleisön saapumisesta johtuen en ehtinyt tarkistaa tuotosta kuin ihan pikaisesti, joten kylmän söyringin saattelemana sain lähteä esitykseen. Videoinserttien ajo on periaatteessa yksinkertaista: paina oikeassa kohtaa välilyöntiä sekä käynnistykseen että pysäytykseen.

Ensimmäinen pätkä meni onnistuneesti, mutta sitten alkoi sekoilu. Kone lähti itsekseen soittamaan samaa pätkää uudestaan, vaikka yleensä paussille lykätessä se pysähtyy seuraavan pätkän alkuun, jossa on tyhjää kolme sekuntia.

Tuskaisen alun - ja parin tahdottoman yleisölle kohdistuneen deja-vun - jälkeen alkoi ongelman luonne vähitellen valjeta. Jostain syystä värkki halusi jokaisen pätkän jälkeen hypätä autopilotilla suoraan alkuun, joten ylimääräistä painetta kehittyi patsi siitä, että huomasi seurata oliko aikakoodi liikkeessä vai seis, myös siitä että muisti minkänumeroinen pätkä kulloinkin oli vuorossa.

En sitten tiedä miten yleisössä sekoiluun suhtauduttiin. Pätkät sisältävät jo lähtökohtaisesti annoksen absurditeettia, joten välttämättä häiriö ei ollut erityisen mittava, mutta kyllä sen jossain määrin olettaisin häirinneen. Naurua toki kuului juuri oikeissa paikoissa, joten inserttien kuvittelisi enimmältään täyttäneen tehtävänsä. Vaan mitä sanovat kriitikot?