Miten lopetan tupakoinnin? "Tosta vaan," sanovat ne, jotka eivät eläissään ole polttaneet, mutta en minä tiedä miten se tapahtuu. Lakkaa hengittämästä? "Älä koskaan aloita," on myös toimiva ohje.

Liimailen kolmatta viikkoa laastareita olkapäihin. Kyllä, olen päättänyt lopettaa, joten lopetan myös - vaan kauanko siihen menee, ja milloin tietää lopettaneensa? Ansiokkaasti olen pudottanut kääryleiden määrän suunnilleen kolmeen päivässä - mitä nyt bänditreeni-iltoina menee toinen mokoma. Ja baari-iltoina. Ainoa päivä, jolloin en polttanut ainuttakaan, oli ensimmäinen. Jos olisin silloin yhteenkin sortunut, olisi koko yritys voitu haudata.

Haeskelin alkuvaiheessa epätoivoisesti netistä neuvoa: onko olemassa nikotiinitonta tupakkaa, tai jotain muuta kätevää keinoa hankkiutua eroon paheesta jonka hädintuskin paheeksi mieltää. Eihän voi olla vaikeaa kehittää tupakkaa jossa ei olisi nikotiinia?

Kyllä, sellaista on kehitelty. Vastaan tuli uutinen Tiede-lehdestä; siinä kerrottiin geenimanipuloidun sellaisen tupakkakasvin, jossa ei ollut laisinkaan nikotiinia (jäljellä olisi siis ilmeisesti vain ne terveydelle vaaralliset aineet; nikotiinistahan on vain se haitta että siihen jää nalkkiin). Yllättävää kyllä, tupakkayhtiöt eivät vieläkään ole tuoneet markkinoille tupakkaa johon ei jäisi koukkuun. Tuo uutinenhan oli jostain vuodelta -01 muistaakseni. Hitsi.

Noh, mitenkäs semmoinen inhalaattori? Sehän on vähän niinkuin tupakkaa polttaisi. Paitsi ettei ole. Jos lopettamispäätökseni lähti siitä, että yksinkertaisesti tunsin itseni tyhmäksi imiessäni savua keuhkoon, seisoksiessani pihalla pelkästään hengityksen vaikeuttamista varten... No, viimeksi kun yritin lopettaa, kokeilin inhalaattoria. Silloin tunsin oloni aivan ääliömäiseksi! Ja lopetin lakon päivässä.

Mutta jotain piti kehittää laastarin kylkiäiseksi, joten ostin boksin niitä pillereitä, joita laitetaan kielen alle niinkuin nitroja. Yliannostus! Mikähän järki siinä on, että yksi pilleri vastaa neljää tupakkaa? Ja purukumi sitten. Nou tänks. Jäisin siihen kiinni. Länkyttäisin tyhmänä leukoja... Kuten huomataan, tärkeintä on näyttää fiksulta. Kukapa ei haluaisi näyttää joltain mitä ei ole?

En sitten tiedä. Luulen rauhoittuneeni jossain määrin, vaikka vielä jonkin verran savutankin. Tupakkahan siis ei rauhoita, jos jollekulle tämä täytyy vielä erikseen sanoa. Outoahan on se, että tupakointi on ikäänkuin keuhkojen tarve saada haastetta toimintaansa. Kun nikotiinintarve iskee päälle tunnin-puolitoista viimeisen tupakan jälkeen, tuntuu siltä, että on vaikea hengittää ja päässä on hölmö olo. Joten täytyy mennä tupakalle. Tämän jälkeen tilanne on korjattu: on edelleen vaikea hengittää. Ja päässä on hölmö olo.

[Lisäys 281005] Jouluna tulee vuosi täyteen savuttomuutta - kiitos "Zyban"-nimisen lääketuotteen. Lauluääni on parantunut jo pelkästään siksi että henki kulkee ja keuhkoissa on tilavuutta - happi ei siis lopu kesken ja tukkoisuus on katoamassa antaen tilaa paremmalle hallittavuudelle. Henkinen ja fyysinen vireys ylimalkaan on parempi. Suosittelen. Jos et ole vielä aloittanut tupakointia, älä aloitakaan. Jos haluat lopettaa, lopeta.